Jdi na obsah Jdi na menu
 


Goethův podzim

Goethův festival je literární festival, který se poprvé uskutečnil v Mariánských Lázních.240-1409563981-big.jpg

 

Program festivalu Goethův podzim byl rozdělen do několika částí.  Po celý týden probíhaly V Městském muzeu a knihovně besedy s autory a představení některých zajímavých knih, například Slavné lázně Čech, Moravy a Slezska Luboše Zemana nebo vzpomínkový večer na Marinu Cvětajevovou.

 

V Městském divadle se představili známí herci - Jan Kačer seznámil návštěvníky s úryvky z některých knih, filmů a audionahrávkami, Naďa Konvalinková tady měla večer plný poezie za doprovodu Západočeského symfonického orchestru, Nela Boudová zase připravila čtení z Hrabalových Postřižin a Tereza Kostková svojí oblíbenou knihu - Exupéryho Malého prince. Foto nahoře: Nela Boudová a Postřižiny.

vlasak_2.jpg

V kavárně Classic probíhalo po celý týden setkání s autory a předčítání z jejich knih. Představili se zde například Alena Mornštajnová, Ladislav Karpianus, Vladimír Páral, Bianca Bellová nebo Oldřich Čepelka. Foto nahoře: autorské čtení v kavárně Classic /ředitel Městského muzea Mariánské Lázně Jaromír Bartoš představuje autora knihy Březí vlk Martina Vlasáka/.

goethuvpozdim14_4-3194112d4f.jpg

11954737_844218782320608_3837223418468076415_n.jpg

U Zpívající fontány se přednášela poezie. Básně v pohybu zněl název programu, který spojil přednes básní místních herců divadla lidové tvorby spolu s tancem žákyň pohybového oddělení ZUŠ Mariánské Lázně a fanfárami Žesťového orchestru, pod vedením Josefa Koreise.

 ggggg.jpgVrcholem festivalu  byl závěrečný večer, který se uskutečnil ve společenském sále Casino za hudebního doprovodu souboru Hradišťan.  Byly předány tři ceny: Za celoživotní přínos literatuře, kterou obdržel Vladimír Páral, Cena za podporu za šíření literatury - Jan Kačer /foto nahoře/ a Cenu čtenářů získala kniha Březí vlk, kterou napsal Martin Vlasák. hhh.jpgSlavnostní zakončení Goethova literárního festivalu v Casinu byl hodně silný zážitek. Nezapomenutelný byl aplaus ve stoje Janu Kačerovi /foto dole/. Moc mě těší, že jsem mohl být při tom a že jsem mohl stál na stejném pódiu jako tato charismatická osobnost.

zaver_vlasak.jpg

Předání ceny čtenářů za knihu Březí vlk. Chtěl bych poděkovat všem svým čtenářům za podporu a jejich hlasy. Ocenění je pro mě velká čest, ale nechci je nějak přeceňovat. Kniha je moje literární prvotina a vím, že jako autora mě čeká ještě hodně práce, abych se do budoucna zlepšoval. 

jjj.jpg Autorem nápadu, který vedl ke zrodu Goethova literárního podzimu byl Robert Neubert /foto nahoře/ a svojí nezdolnou energií také výrazně přispěl k zdárnému průběhu celého programu. Byl hlavním organizátorem festivalu spolu s ředitelem Městského muzea Mariánské Lázně Jaromírem Bartošem. Foto: Goethův podzim/oficiální web festivalu/

Ve dnech 3. – 10. října 2015 se v Mariánských Lázních uskutečnil další ročník literárního festivalu Goethův podzim. Festival zprostředkovává svým návštěvníkům setkávání s literárními osobnostmi, autorská čtení, besedy se spisovateli a představení jejich nových knižních počinů. V současné době probíhají spory mezi autory festivalu o další podobě festivalu, tvůrci úspěšného prvního ročníku se také přou o samotné autorství tohoto festivalu. Goethova podzimu 2015 jsem se bohužel nemohl zúčastnit z vážných rodinných důvodů, jinak bych samozřejmě tento podařený nápad rád podpořil. Pořadatelům jsem popřál úspěch a držím palce, aby se tato kulturní akce v Mariánských Lázních udržela. Martin Vlasák