Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předmluva

Všechno záleží na tvé představě, a ta je ve tvé moci. Zbav se tedy, jestli chceš, své představy, a jako plavci, který objel předhoří, objeví se ti smavá hladina, všechno klidné a nezvlněný záliv.

Marcus Aurelius Hovory k sobě

 

Naše vnímání světa bývá většinou závislé na našem uvažování, nebo jinak – vidíme svět takový, jaký vidět chceme.  Je zajímavé, že mladý a zdravý člověk pohlíží na své okolí většinou zcela bezdůvodně často pesimisticky. Nikdo neví  přesně proč, možná to pochází z hormonální nevyváženosti, nízkého sebevědomí nebo nedostatku zkušeností, ale většinou každý mladý člověk má období, kdy je cloumán těžkými depresemi. Svět kolem sebe vnímá jako nepřátelský, nikdo mu tady nechce pomoci ani nerozumí jeho problémům. Ve své snaze osamostatnit se a vyčlenit se ve společnosti se dopouští různých kopanců, při řešení složitějších životních situací volí často nesmyslné a destruktivní jednání. V mládí se tak vlastně mladý člověk ocitá na hraně, stačí málo a jeho život se láme k horšímu. V téhle době je důležité, kdo se mu připlete do cesty, co ho na cestě ovlivní. Myslím si, že lidský život má svůj účel hlavně v tom, že mladý člověk tím jak nabývá zkušenosti, postupně zraje a přirozeným vývojem dospívá ke stáří, které si představuji jako relativní poznání, stoický klid a smíření se s faktem, že je na konci své cesty. Ve stáří by měl pak starý  člověk své zkušenosti předat mladším.

 

Také jsem si prožil svou mladickou krizi. Měl jsem ale to štěstí, že v tomto složitém životním období jsem potkal  jednoho inspirativního muže, který to moje zrání hodně ovlivnil, pomohl mi změnit uvažování a následně také způsob života.  Měl jsem to štěstí,  že jsem poznal Březího vlka, co  mi otevřel oči a přesvědčil mě, že svět může být docela snesitelným místem pro žití, že je možné se postavit zlu a slavit v boji s ním i dílčí vítězství. No a v neposlední řadě, že existují také věci, které nejdou zhodnotit racionálně, věci které zavánění ezoterismem a spiritualismem. Blog na iDNES.

blog.idnes.cz